Висота стільниці: обираємо правильно
Наука ергономіка, серед інших питань, вивчає функціональність розміщення різних зон на кухні. Адже від того, наскільки правильно розташовані всі робочі поверхні, залежить не лише комфорт кулінара, але і його самопочуття.

Ергономіка допоможе створити обстановку, підходящу не лише індивідуальним запитам, але і відповідну параметрам певної особистості - росту, вазі, віку. При цьому неправильне розташування, наприклад, висоти стільниці, може стати початком проблем із суглобами чи хребтом.

«Стоячи біля плити, раковини або обробної поверхні, напругу отримують м’язи рук, спини і шиї, а якщо висота меблів не відповідає вимогам ергономіки, то перебування в кухні може стати вкрай виснажливим і навіть шкідливим для вашого здоров’я».

http://vidpovidi.net.ua/archives/31109

Все для комфорту та безпеки

Для комфортного перебування на кухні під час приготування їжі при її виборі слід враховувати всі параметри: форму та габарити приміщення, розміщення й розміри меблів.

Готові кухні виготовляються, виходячи з середніх показників росту людини. При цьому робоча поверхня має три основні зони:

  • миття продуктів і посуду;
  • нарізання продуктів;
  • приготування їжі.

При непрофесійному зонуванні господиня постійно відчуватиме дискомфорт: щось буде перекидатися, проливатися, виконуватимуться зайві рухи, а при неправильно підібраній висоті стільниць доведеться то тягнутися вгору, то присідати. При занадто низькій стільниці може з’явитися сутулість чи хвороби суглобів. При надто високій буде надмірне навантаження на руки, внаслідок чого настане втома і дратівливість.

Крім того, ергономічне розташування зон і вміло підібрана висота стільниць на кухні знизять витрати часу на необхідні операції з підготовки та приготування їжі. Адже все буде «під рукою», на зручній висоті, без необхідності зайвих витрат сил.

Якщо кухня виготовлена ​​і встановлена ​​за законами ергономіки, з урахуванням індивідуальних параметрів, то в ній не виникне потреби сутулитися, нарізаючи овочі, а також ставати на лавку, щоб щось дістати.

Вибираємо стандартні параметри стільниці

Для визначення відповідної висоти стільниці слід врахувати такі дані: зріст, довжину передпліччя і руки. Правильні висновки можна зробити методом підбору - наприклад, перебуваючи на кухні друзів або рідних: якщо відчуття при виконанні робіт комфортні, можна зняти мірки, щоб замовити відповідні.

Сучасні виробники меблів, за прикладом зарубіжних компаній, виготовляють різнорівневі гарнітури. І це правильно, адже деякі операції краще робити стоячи, деякі - сидячи, а це можливо лише на кухні з різною висотою стільниць. Якщо кухня використовується тільки для розігрівання готової їжі в мікрохвильовій печі або приготування кави, то можна купити гарнітур для кухні з однорівневою висотою - 88 см від підлоги до стільниці. Такий стандарт визначений для людини середнього зросту - близько 165 см.

Для різного зросту людей передбачені різні стандарти:

  • зріст до 160 см - стільниця від 76 до 82 см;
  • зріст від 160 до 180 см - стільниця 88-91 см;
  • зріст від 180 до 200 см - стільниця 90-100 см.

Мийка при цьому встановлюється нижче стільниці для обробки продуктів на 10-15 см.

Отже, кожна господиня обирає відповідний для себе варіант:

  1. Заощадити на кухонних меблях, купивши готовий комплект, і пізніше, ціною здоров'я, терпіти незручності.
  2. Заплатити більше, але при цьому купити кухню за індивідуальним замовленням, з урахуванням своїх потреб і фізичних параметрів, щоб згодом насолоджуватися процесом приготування їжі.

Отримати консультацію