Матова чи глянсова поверхня стільниці?
Технологія виготовлення штучного каменю для стільниць означає не лише підготовку розмірів - довжини, ширини та товщини стільниці, а й застосування згодом необхідних видів шліфування. Внаслідок цього стільниці зі штучного каменю для кухні відрізняються як за кольорами та розмірами, так і за поверхнями: матові, напівглянсові й глянцеві. Кожна з них приваблива по-своєму, має переваги та окремі недоліки. Розглянемо докладніше.

Поверхня каменю матова й глянсова

Для матового шліфування штучного каменю використовується крупніша шагрень, ніж для глянцевого, тому його поверхня згодом виходить зі слабким блиском або зовсім без нього. І хоча початковий вигляд матових поверхонь не настільки ефектний, як глянцевих, вони набагато практичніші - у процесі активної експлуатації зберігаються краще, оскільки подряпини й розводи на них майже непомітні.

Для отримання напівглянсової поверхні застосовують шліфування дрібної та крупної шагрені. Такою обробкою досягається те, що світло, потрапляючи на поверхню і заломлюючись, створює ледве помітний блиск. Подібний вид шліфування вимагає тривалого впливу на поверхню. Напівглянцеві стільниці активно використовуються для барних стійок в кафе, клубах, на ресепшенах різних закладів.

Глянцева поверхня утворюється внаслідок мікронного шліфування штучного каменю з полірувальними пастами. Це тривалий процес, вартий витрачених зусиль. Результат такої обробки насправді дивовижний - поверхня стає схожою на дзеркало. Слід зауважити, що орієнтовна вартість глянсової стільниці зі штучного каменю істотно вища від матової або напівглянсової. Крім цього, вона потребує ретельного догляду та уважного ставлення.

Глянцевий блиск стільниці виглядає естетично привабливо і навіть шикарно, але як робоча поверхня для кухні навряд чи підійде - унаслідок регулярних робіт стільниця тьмяніє, на ній з'являються дрібні подряпини.

Яка ж стільниця краща?

  1. Глянець. Блиск штучного каменю залежить не лише від обробки, але й від фізичних властивостей матеріалу. Стільниця з акрилу стає глянцевою внаслідок спеціальних технологій обробки. Глянцеві стільниці візуально розширюють простір, тому їх краще встановлювати в малогабаритних приміщеннях із не надто яскравим освітленням.

Чудово виглядає глянець на кварцових стільницях із зернистим малюнком, на штучному мармурі, а також на однотонних та яскравих поверхнях каменю. Блиск глянцю буде доречним для інтер'єрів у будь-якому стилі. Блискучі акрилові й кварцові стільниці гармонійно поєднуються з такими матеріалами як дерево, пластик, кераміка, скло, метал. Вони не піддаються впливу вологи, температурі різних рівнів, хімічних препаратів. Головним недоліком глянцевої стільниці є її маркість - на ній відразу видно відбитки пальців, мікротріщини та невеликі плями. При належному догляді цього можна уникнути.

  1. Напівглянець. Поверхні стільниць з легким матовим блиском чудово пасують і для барних стійок, і для столів. Такий варіант обробки застосовують для інтер'єрів зі світлодіодним підсвічуванням, оскільки воно підсилює ефект напівглянцю. Доведено, що найпрактичнішими в побуті показали себе саме напівглянцеві поверхні стільниць зі штучного каменю.
  2. Матовість. При тому, що матові поверхні стільниць найменш демонструють тріщини та невеликі відколи, відбитки пальців на них також помітні. Усуваються вони ретельним протиранням.

Глянець краще виглядає на темних поверхнях, цей момент потрібно враховувати при замовленні виробу. На білій стільниці глянець майже не помітний, тому що погано видно відображення. Отже, найбільш практичними стільницями для кухні вважаються білі та світлі, пастельних відтінків, з матовою чи напівглянсової поверхнею.

Глянцеві чорні або темні стільниці – не такі практичні в щоденному використанні для кухні, але вони ідеально підійдуть для ванної. У будь-якому разі, вибір робити вам - з урахуванням габаритів приміщення та загального стилю інтер'єру.

Отримати консультацію