Як стільниці зі штучного каменю реагують на гаряче?
Кухонні стільниці виготовляються як з натурального, так і штучного каменю - акрилу, кварцового агломерату або керамограніту. Усі ці матеріали отримали високий рівень популярності завдяки своїм унікальним властивостям та відмінним характеристикам.

Кожен з перелічених видів штучного каменю має високу міцність, довгий термін використання, широку кольорову палітру, пластичність при високих температурах, і, як наслідок - можливість виготовлення продукції різних форм.

Ціна виробів зі штучного каменю - вища, а деколи навіть нижча від таких самих, виконаних з натуральних мінералів. При цьому власникам, наприклад, кухонних стільниць зі штучного каменю, необхідно дотримуватися всіх правил експлуатації та дбайливого догляду за такими виробами, щоб вони прослужили довго і без втрати зовнішньої привабливості.

Часте запитання, яке виникає у власників виробів зі штучних матеріалів: як вони реагують на гаряче? Адже якщо йдеться про кухонні стільниці, то ймовірність впливу на них гарячої води чи інших рідин - дуже висока. Розглянемо докладніше.

Акрилова стільниця

Власникам стільниць зі штучного каменю необхідно дотримуватися правила: яким би міцним не був матеріал, не потрібно ставити на стільницю занадто гарячі предмети. Акрилова стільниця реагує на гаряче гостріше, ніж інші види штучного каменю. Що ж станеться з акриловою стільницею під впливом високої температури? Перелічимо.

  1. Верхній шар акрилової стільниці під впливом високої температури сильно нагрівається, і може початися його відшарування.
  2. Різниця в температурних показниках - між стільницею та поставленим на неї посудом - сприяє виникненню тріщин на поверхні.
  3. Пошкоджується з'єднувальний шар - клей починає плавитися.

Спочатку тріщини можуть бути зовсім не помітними, але з часом стільниця змінить колір в місці впливу гарячого предмета. Оскільки захисний шар пошкоджується, на тому місці накопичується жир, то й колір покриття змінюється. Пляма проникатиме глибше, змінюючи структуру каменю, і шліфовування вже не допоможе – буде потрібен грунтовний ремонт виробу.

У схожій ситуації велике значення має товщина стільниці: за показника менше 10 мм акрил може лопнути, не витримавши високої температури. У такому випадку стільницю змінюють на нову.

Якщо товщина акрилової стільниці - 12 мм і більше, то буде нескладно її відремонтувати: на місці утворення «кратера» вирізати пошкоджену частину спеціальним інструментом і вклеїти туди нову - з ретельно підібраного матеріалу, ідентичного за кольором та серією. Важливо після впливу гарячого предмету на поверхню стільниці відразу ж зателефонувати майстру - для оцінки ступеня пошкодження та прийняття рішення про ремонт чи заміну. Надіславши фото фахівцю, можна отримати професійну консультацію про ремонт на місці або в майстерні.

Отже, робимо висновок: для того, щоб максимально продовжити термін служби стільниці з акрилу, слід користуватися спеціальними підставками під гаряче, щоб згодом уникнути додаткових витрат.

Стільниці з керамограніту та кварцового агломерату

Стільниці з керамограніту та кварцового агломерату - стійкіші до гарячого, ніж виконані з акрилу, проте навіть з ними краще дотримуватися правил експлуатації. І якщо при разовому впливі гарячого на їхню поверхню слідів можна не помітити, то при постійній дії високих температур руйнівний процес обов'язково розпочнеться. Тому краще не ризикувати, і каструлі зі сковорідками «відразу з плити» ставити на спеціальні підставки. Трохи остиглі предмети, у теплому стані, не завдадуть поверхні стільниці ніякої шкоди.

Скористайтеся нашими порадами, і гарні, стильні стільниці зі штучного каменю прослужать вам довгі роки!

Отримати консультацію