Як досягти максимальної функціональності сучасної кухні
Якщо ви хочете обладнати сучасну кухню, дуже важливо, щоб вона, насамперед, була максимально функціональною. Процес приготування їжі буде комфортним, якщо попередньо ретельно спланувати її оформлення.

Меблі на кухні розміщуються компактно й продумано, щоб все було під рукою, без потреби зайвих рухів. Найпростіше рішення - купити готову кухню, що складається зі стандартного набору меблів: шаф - підлогових та навісних; стільниць - центральної та під раковину; полиць і шафок.

Наприклад, кухонні стільниці мають бути якісними, не менше 70-и см завдовжки. Головну робочу стільницю, на якій продукти готуються до приготування, найзручніше встановити між холодильником та мийкою або між плитою і мийкою. Інші робочі стільниці служать для посуду, підставок під готові страви, кухонного начиння та побутової техніки, тому їхнє розміщення можна варіювати.

Перш ніж вибрати шафки для кухні, слід звернути увагу на зручність їхнього відкривання. Стулчасті дверцята - найпоширеніший варіант, при цьому простий і дешевий. Сучасні кухонні меблі оснащені системою відкривання дверцят без ручок, методом натискання в потрібному місці. Замість навісних шафок можна повісити відкриті полиці та скляні підставки.

Давайте розглянемо, як облаштувати кухню найбільш функціонально.

Планування продумуємо заздалегідь

Щоб кухня була зручною, дуже важливо правильно її розпланувати. Для кращого результату можна використати вподобане фото кухні або запросити професійного дизайнера. Багато хто самостійно робить начерк кухні з бажаною розстановкою меблів. Важливо пам'ятати, що варіантів розміщення меблів існує декілька:

  • меблі на кухні в одну лінію (лінійні);
  • кутові меблі;
  • розстановка буквою П;
  • острівна конструкція.

Після вибору варіанту встановлення меблів слід проводити виміри. Модульні кухонні меблі вимагають дуже ретельних вимірів, оскільки вони являють собою набір секцій, що складаються за бажанням. Якщо планується кухня на замовлення, найкраще довірити проведення замірів представникам фірми-виробника.

При покупці готового кухонного гарнітура варто звернути увагу на такі моменти:

  1. Якість фурнітури.
  2. Спосіб відкривання навісних шафок, щоб вони були зручними для власника.
  3. Фактура фасадів - глянцеві чи матові, складність догляду за ними.

Робочий трикутник - що це?

Професіоналам добре відомо, що при плануванні інтер'єру кухні важливо дотримуватися правила робочого трикутника, що складається з:

  • мийки;
  • плити;
  • холодильника або столу.

Вони повинні розташовуватися таким чином, щоб складати трикутник, в цьому випадку господині не доведеться витрачати час і сили на зайві рухи - все буде розташовуватися доступно та результативно. Відстань між складовими трикутника не повинна бути більшою від 1,5 м, а між ними встановлюється робоча поверхня.

Ефективно використовуємо простір

Навіть у малогабаритній кухні можна знайти простір для максимально функціонального застосування. Наприклад, широке підвіконня пристосувати для сидіння або як робочу поверхню. У маленькій кухні висувна або розкладна стільниця чудово замінить повноцінний обідній стіл. Дверцята підлогових кухонних шафок також можна додатково використовувати: прикріпити на них полички або гачки, підвісити відро для сміття чи рушники.

Виробники меблів у наш час роблять все необхідне для ефективного використання на кухні кожного сантиметра. Тому якщо замовити кухню за індивідуальними вимірами, з урахуванням економії простору, то результат буде відмінним.

Обходимося без захаращень

Практична та комфортна кухня - це ще й така, що не захаращена зайвими речами. І навіть якщо площа дозволяє, не варто намагатися втиснути на кухню якомога більше меблів або, наприклад, пральну машину. Краще подумати, як знайти їй місце у ванній, або купити вузьку вертикальну модель. Вбудована побутова техніка та модульні меблі - чудове рішення проблеми звільнення простору кухні.

Ми коротко розповіли, як функціонально облаштувати сучасну кухню, і сподіваємося, що наші поради полегшать вам цей процес.

Отримати консультацію